Makrela na śniadanie – przepisy na pastę rybną

W okresie jesienno-zimowym ryby znajdują się znacznie częściej w rodzinnym menu. Jak wiadomo, produkty te są cennym źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6, które wpływają na dobre samopoczucie i zapobiegają chorobom układu nerwowego.  Ponadto zimą nasz organizm potrzebuje tłuszczów w diecie, zatem warto je wprowadzać w postaci tych zdrowych – rybich. Dziś na blogu kilka propozycji na pastę rybną z makreli.

 Makrela zaraz po śledziu bardzo często gości na stołach Polaków. Jest łatwo dostępna, dość tania i zdrowa, bo zawiera sporo dawkę selenu i kwasów tłuszczowych. Ryba ta najczęściej trafia na nasze stoły w postaci wędzonej. Warto uważnie przyjrzeć się makreli zanim trafi do koszyka w sklepie spożywczym. Dobra makrela powinna pachnieć dymem. Jeżeli tylko wyczujemy kwaśną woń, a na mięsie są jakieś plamy, to możemy mieć pewność, że ryba jest nieświeża i zepsuta. Gdy kupimy dobrej jakości rybie mięso, warto poeksperymentować w kuchni i przygotować pastę. Makrelę należy obrać z ości. Oto kilka propozycji.

Makrela z jajkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym

Jajko należy ugotować na twardo.  Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Dodać do nich: łyżkę majonezu, łyżkę musztardy, pół łyżeczki ketchupu. Wszystko wymieszać.

Makrela z twarogiem i koperkiem

Kostkę twarogu należy rozdrobnić i dodać do niej rybę, opakowanie jogurtu naturalnego, małą cebulę i 1 łyżkę pikantnej musztardy. Wszystkie produkty spożywcze należy przyprawić solą i cukrem. Wsypać posiekany koper. Wymieszać w miseczce.

Makrela z suszonymi pomidorami

Potrzebne składniki: 300 gram ryby, pół słoiczka suszonych pomidorów z oliwy, serek śmietanowy, cytryna, szczypiorek, pieprz i sól. Makrelę rozgniatamy widelcem. Suszone pomidory kroimy drobno i wrzucamy do miski. Dodajemy serek i posiekany szczypiorek – wedle uznania. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy.

 Pasta z makreli najlepiej smakuje na chrupkim pieczywie. Polecam z bagietką:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *