Makaron penne z mięsem z łososia

Lubicie makaron penne? Ja uwielbiam. A najbardziej smakuje mi penne z mąki pełnoziarnistej. Wystarczy kilka rurek na talerzu w smacznej oprawie i już czuję się najedzona. Dziś mam dla Was rybną propozycję na makaron z łososiem norweskim. To prosty i szybki przepis na obiad, który przygotujecie w kilkanaście minut. Oto przepis. Spróbujcie. Naprawdę warto!

Potrzebujecie następujące składniki:

  • 400 gram filetu z łososia,
  • 1 cytryna wyciśnięta na świeży sok,
  • 100 ml śmietany (może być zarówno 12%, jak i 18%),
  • 1 jajko,
  • szczypta natki pietruszki (polecam świeżą),
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano (wystarczy łyżka),
  • 500 gram makaronu penne (polecam ten od Lubelli).

Szybkie przygotowanie:

Najpierw gotujemy makaron all dente. Łososia kroimy na drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy przez kilka minut. Następnie dolewamy na patelnię śmietanę zmieszaną wcześniej z jajkiem, oregano, solą, pieprzem i oregano. Co jakiś czas mieszamy sos. Zostawiamy na małym ogniu przez około 5 minut. Tak przygotowany sos wlewamy na wyłożony na talerzu makaron. Gotowe!

Uwaga! Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy na patelnię, jak zauważmy, że łosoś nabiera różowego koloru. Zmniejszmy wówczas ogień, by sos nie zważył się w wyniku wysokiej temperatury. Możecie dodać do sosu odrobinę koperku, jeżeli lubicie jego charakterystyczny smak.

Źródło ikony wpisu: www.mojegotowanie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *