Łosoś zamiast karpia na wigilijnym stole

Jesteście „zmęczeni” rokrocznym karpiem na wigilijnym stole? Macie dość walki z ościami, uciążliwego wydłubywania mięsa z rybiego korpusu? Mam dla Was propozycję na te święta. Przygotujcie łososia na dwa sposoby: na parze z warzywami oraz w galarecie. To przysmaki, które zadowolą każdego. Są smaczne, zdrowe i przede wszystkim dietetyczne. Poniżej znajdziecie przepis na bardzo prostą świąteczne potrawę. Spróbujcie wigilijnego łososia w galarecie.

W wielu domach na wigilijnym stole pojawia się łosoś norweski. Karp zastępowany jest również przez inne ryby takie jak dorsz, sandacz i pstrąg. Zauważalny jest trend polegający na „zrywaniu” ze starymi obyczajami. Wiele osób decyduje się na wyjazd w góry zamiast wspólnego biesiadowania w zaciszu ogniska domowego. Ja nie chcę zrywać z tradycją świąt Bożego Narodzenia, pragnę jedynie urozmaicić świąteczne menu. Ryba w galarecie od zawsze kojarzyła mi się ze świętami. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania przekąski na zimno: łososia norweskiego w galarecie. To bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, które pokocha cała wasza rodzina.

Składniki:
– 4 filety z łososia,
– 3 małe marchewki,
– 2 małe pietruszki,
– 2 liście laurowe,
– 7 łyżeczek żelatyny,
– 1 jajko,
– kilka ziarenek ziela angielskiego,
– 3 łyżki suszonej włoszczyzny.

Przygotowanie:
W garnku przygotować bulion: dodać obrane marchewki i pietruszki oraz liście laurowe, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę. Następnie warzywa należy gotować tak długo, aż staną się miękkie. W tym czasie można pokroić filety z łososia na mniejsze paski. Warzywa należy wyjąć z wywaru i osuszyć. Do wywaru należy dodać kawałki łososia i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Ugotowane fileciki należy wyciągnąć z garnka i osuszyć. W następnej kolejności do wywaru należy dodać ubite białko, całość gotujemy przez dwie minuty, a następnie zlewamy do innego garnka. Wywar przecedzamy na durszlaku i dodajemy do niego żelatynę, która rozpuści się szybciej, jeżeli użyjemy trzepaczki. Wywar odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie na półmisku układamy ugotowane filety z łososia. Całość możemy ozdobić liśćmi sałaty. Na koniec filety podlewamy ostygniętym wywarem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż cała galaretka stężeje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *