Łosoś z makaronem

Są dania, które nigdy nie nudzą się mojej rodzinie. Makaron z rybą to przysmak każdego – i małego i dużego. Raz zaserwowany, na stałe zagościł w menu mojej kuchni. Na blogu dziś przepis, który uwielbiają wszyscy – łosoś w sosie śmietanowym z makaronem. Banalnie prosty, szybki w wykonaniu i smaczny. Sprawdźcie sami!

Makaron z łososiem norweskim można modyfikować na wiele sposobów. Dodając do dania pomidorki koktajlowe lub suszone, zyskacie nowy smak. Możecie także podawać makaron z koperkiem.  Ważne jest to, aby sos śmietanowy był lekki i wyraźny. Do przygotowania tego dania sprawdzi się łosoś wędzony (klik) i surowy. Oto składniki:

–  makaron kokardki,

– 500 ml śmietany kremówki,

– 3 ząbki czosnku,

– pół cytryny,

– 300 gram łososia,

– sól,

– pieprz,

– oliwa z oliwek,

– koper,

– cebula.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Łososia kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do cebuli. Podsmażamy rybę. Zalewamy śmietaną i mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Mieszamy sos, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodajemy pokrojony koperek.  Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem łososiowo-śmietanowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *