Łosoś pieczony z czosnkiem i koperkiem

Chyba już wiecie, że łosoś norweski to moja ulubiona ryba. Im prościej podany, tym smaczniejszy. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym prostym sposobem na przyrządzenie łososia. Nie musicie stać przy kuchni godzinami, aby przygotować sobie i swoim bliskim smaczny i zdrowy obiad. Niekiedy mniej w kuchni znaczy więcej.

Składniki:

500 gram filetu z łososia,

40 gram masła,

2 łyżki świeżego koperku,

3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

1 duża cytryna,

pieprz,

sól,

oliwa z oliwek,

łyżeczka ziół prowansalskich,

pół łyżeczki bazylii.

Sposób przygotowania:

Filet z łososia należy opłukać starannie wodą. Następnie mięso z ryby trzeba pokroić na połówki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w formie do zapiekania. Łososia powinno się skropić sokiem z cytryny i natrzeć czosnkiem. W dalszej kolejności na wierzch trzeba ułożyć posiekany koperek i odstawić na jakiś czas. Po upływie kilku godzin i przed samym pieczeniem, na mięsie z ryby należy położyć masło pokrojone w kostkę. Na koniec naczynie przykryć pokrywką. Rybę piecze się około pół godziny w temperaturze 150 stopni. Jeżeli pieczemy w formie, to mięso powinno zostać przykryte folią aluminową.

Filet podaję z rukolą z suszonymi pomidorami skropionymi octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Źródło ikony wpisu: makro.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *