Łosoś norweski na parze

Nie będę Was po raz kolejny przekonywała do wprowadzenia ryb do codziennego menu i pisała o ich zdrowotnych właściwościach. Wszyscy to wiemy, mimo to ryba wciąż króluje na polskim talerzu za rzadko. Choć ostatnio łosoś norweski wszedł na piedestał wielu jadłospisów restauracyjnych i domowych. Przepisów kulinarnych z łososiem norweskim choćby wiele. Ja proponuję rybę morską w wersji podstawowej – ot na parze i z dodatkiem warzyw. Smacznie, zdrowo, no i kolorowo.

łosoś norweski (źródło:pinterest)

łosoś norweski (źródło:pinterest)

Pyszny i zdrowy łosoś to bardzo dietetyczne danie, zwłaszcza gdy zaserwujemy je na parze. Aby przygotować ten prosty smakołyk potrzebujecie przede wszystkim:

– dwa filety z łososia wraz ze skórą (około 300 gram mięsa z ryby),
– cytrynę,
-szczyptę soli,
-szczyptę pieprzu,
– pęczek świeżego kopru.

Przygotowanie potrawy jest równie proste. Rybę w rzeczy samej należy wypłukać pod zimną wodą i osuszyć. Później doprawiamy ją solą i pieprzem. Cytrynę obieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Pęczek kopru również myjemy pod zimną wodą i osuszamy. Następnie przygotowujemy naczynie do gotowania na parze (wlewamy do niego wodę, na jego dnie układamy gałązki kopru i dwa plasterki cytryny). Mięso z łososia skraplamy sokiem z cytryny. Garnek szczelnie przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Do tego polecam gotowe warzywa na patelnię. Mrożonki kupicie w każdej hurtowni i sklepie spożywczym. Warzywa również warto przygotować na parze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *