Łosoś na parze z warzywami – mój pomysł na kolację

O zdrowotnych właściwościach ryb pisałam już co nieco. Łosoś norweski gości w mojej kuchni bardzo często, bo uwielbiam ten delikatny smak ryby w lekko różowatej odsłonie. W łososiu znajdziemy kwasy omega-3 odpowiedzialne za poprawę koncentracji, stymulowanie pracy mózgu oraz dobre samopoczucie. Jak tu nie jeść ryb, kiedy w nich same zdrowie… Gdy nie mam czasu na popołudniowe gotowanie, staram się przyrządzić domowy obiadek wieczorem. Po pracy kupiłam w sklepie kilka świeżych ryb. Dziś przygotowałam swoim najbliższym łososia na parze z warzywami.

Przepis na łososia na parze jest bardzo prosty i szybki. W około 20 minut możesz przygotować rybę. Najpierw pokrój rybę na mniejsze kawałki (po 100 gram na jedną osobę), a następnie zanurz w zimnej wodzie z solą na kilka minut (około 5). W międzyczasie przygotuj folię aluminiową – będzie ci potrzebna do owinięcia łososia. Rybę lekko doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Układamy łososia na folii i smarujemy delikatnie prawdziwym masłem. Całość posypujemy suszoną bazylią.

losos-makro-gastronomie-hotele-pl Zawiniętego łososia układamy w garnku i przygotowujemy się do gotowania na parze. Na rynku kupimy różnego rodzaju akcesoria kuchenne do gotowania. Jeżeli nie posiadasz garnka, wystarczy rozciągnąć rajstopy na wierzchu, a następnie na materiał ułożyć zafoliowaną rybę. Ryba powinna parzyć się około 15 minut. W tym czasie warto zająć się warzywami. Możesz kupić gotowe mrożonki, np. warzywa na patelnie Hortex lub przygotować je również na parze w drugim garnku. Potrzebne będą Ci pomidory koktajlowe, papryka, kukurydza i brokuły. Warzywa parzymy przez 5 minut.

W ten sposób przygotowana kolacja nie zawiera tłuszczów, jest zdrowa i pożywna. Zachęcam do testowania mojego przepisu. Łosoś na parze to pomysł na skuteczne odchudzanie. Może być składnikiem wielu diet.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *