Kurt Scheller – przepisy z drobiu

Przepis, który zapamiętałam po obejrzeniu programu kulinarnego z Kurtem Schellerem to kurczak po prowansalsku. Danie idealne na obiad, przystawkę na wystawne przyjęcie rodzinne oraz imprezę w gronie przyjaciół. Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, doliczyć należy również czas pieczenia mięsa, tj. około 15 minut. Kurczak powinien być marynowany przez 12 godzin w grubo siekanych ziołach i lekko zmielonych przyprawach. W takiej postaci gwarantuję niepowtarzalne walory smakowe oraz zapachowe.

Składniki spożywcze:

  • kurczak-po-prowansalsku-makro4 filety z kurczaka,
  • 300 g chudego boczku,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • 3 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • pieprz grubo mielony,
  • sól,
  • zioła prowansalskie Kamis,
  • przyprawa do kurczaka Prymat.

Sposób przygotowania:
przyprawy-do-mięsaFilety z kurczaka marynujemy dzień wcześniej w przyprawie do kurczaka. Mięso posypujemy grubo zmielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do lodówki i szczelnie zamkniętym naczyniu.

Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mięso. Następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stop. C.

Paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Obieramy warzywa ze skórki, kroimy na mniejsze porcje, nacieramy czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Cebulę smażymy z boczkiem do postaci zarumienionej. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajmy pomidory koktajlowe, które lekko podsmażamy.

Przepis pochodzi ze strony hurtowni spożywczej Makro (Przepisy polecane przez Kurta Schellera).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *