Kurczak po tajsku

Lubicie smaki kuchni azjatyckich? Myślę, że z kuchnią orientalną jest tak, że kto raz pozna jej tajniki, zawsze będzie czuł niedosyt i będzie doświadczał ją na nowo. Przygodę z kuchnią azjatycką rozpoczęłam całkiem niedawno. Do tej pory zdarzało mi się restaurować w lokalach gastronomicznych serwujących tego typu jedzenie. Przyrządzenia samodzielne potraw w duchu wschodnim to prawdziwa sztuką, którą zgłębiam małymi kroczami. Każdy przepis tej kuchni kryje w sobie bogactwo smaków, aromatów i świetnych kolorów. Ciekawą propozycją dla konsumentów wielu restauracji jest kuchnia tajska. Dziś pragnę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem na kurczaka według tajskiej receptury.


Zanim jednak przejdę do przepisu, jeszcze kilka słów o kuchni orientalnej. Dania tajskie są na ogół dość ostre. Ponadto to kompozycja wielu smaków – od słonego po słodki. Charakteryzują się obecnością wielu przypraw i ziół. Najbardziej popularne z nich to trawa cytrynowa, czosnek, kurkuma, curry i wiele wiele innych. Większość potraw serwowana jest z ryżem lub makaronem sojowym. W kuchni tajskiej dominują potrawy z dodatkiem wielu warzyw i owoców. Taki jest także przepis na kurczaka po tajsku – łączy w sobie wiele przypraw i warzyw. To danie proste i szybkie w wykonaniu.

kuchnia tajska kuchnią warzyw (źródło:pinterest)

kuchnia tajska kuchnią warzyw (źródło:pinterest)

Składniki:

sos_sojowy (źródło:pinterest)

sos_sojowy (źródło:pinterest)


– 1 pierś z kurczaka (ok. 40 gram),
– 2 cienkie pory pokrojone w plastry,
– 2 papryki chili,
– 1 łyżeczka imbiru,
– 1 duża papryka,
– 1 łyżeczka cukru do smaku,
– 3-4 łyżeczki sosu sojowego.

Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka kroimy w centymetrowe paski. Warzywa obieramy i drobno kroimy – podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa się zeszklą, należy dodać do nich filet z kurczaka. Na koniec dodaje się łyżeczkę cukru do smaku i wszystkie przyprawy. Warzywa i kurczak duszą się pod przykryciem i po dziesięciu minutach dodajemy do nich sos sojowy. Danie chińskie smażymy jeszcze przez około 5 minut. Potrawę podajemy z ryżem chińskim, który kupimy w każdym sklepie spożywczym. Danie jest pyszne na gorąco i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *