Kulinarne wariacje: placek po węgiersku

To nie będzie danie kuchni węgierskiej. Te placki mają tylko taką nazwę. Tak samo, jak ruskie pierogi czy ryba po grecku. Wszyscy doskonale wiemy, że przepis ten nie ma nic wspólnego z kuchnią krajów śródziemnomorskich, a pierogi z serem i ziemniakami powinny nazywać się polskie a nie ruskie. Miałam przyjemność być na wycieczce w Budapeszcie i nic takiego nie jadłam. Placek po węgiersku jest zatem polskim wymysłem. Warto go wypróbować, szczególnie gdy lubicie placki ziemniaczane.

Placek po węgiersku  to połączeniu dwóch przepisów w jednym  – placki ziemniaczane + gulasz z wołowiny. Oto składniki:

ziemniaki,

mąka,

jajko,

sól,

pieprz,

0,5 kg wołowiny,

cebula,

marchewka,

koncentrat pomidorowy,

papryka ostra w proszku,

papryka słodka w proszku,

ketchup,

pietruszka,

olej do smażenia,

jogurt naturalny.

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błonek i tłuszczu, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podczas smażenia wołowinę doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem. Dodajemy cebulę i całość smażymy, mieszając co pół minuty. Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki średniej grubości. Dodajemy do podsmażonego mięsa i zalewamy wodą. Całość dusimy pod przykryciem, aż warzywo stanie się naprawdę miękkie. Na koniec dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie (2 łyżeczki) oraz odrobinę ketchupu. Mieszamy gulasz, wlewając również wodę. Całość dusimy na małym ogniu, aż powstanie jednolita, dość gęsta konsystencja.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Warto zainwestować w robot kuchenny, który zmieli ziemniaki na jednolitą papkę. Masę tę doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy startą cebulę oraz jajko i mąkę. Na rozgrzanej drugiej patelni smażymy tradycyjne placki ziemniaczane. Wykładamy na patelni i podajemy z gulaszem. Możemy udekorować kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *