Kulinarna prostota: fasolka szparagowa w roli głównej

Lubicie fasolkę szparagową? W mojej rodzinie jest królową wakacyjnych obiadów. Szybka w przygotowaniu, dobra w smaku świetnie sprawdzi się jako danie główne, np. z dodatkiem bułki tartej oraz masła oraz jako element składowy drugiego dania, np. przystawka do ryby lub kurczaka. Fasola szparagowa nadaje się również od zup, makaronów i zapiekanek. Mam dziś dla Was kilka przepisów na fasolę, dzięki czemu nigdy się Wam nie znudzi.

Z bułką tartą i czosnkiem

To klasyczny przepis znany jeszcze naszym babciom. Wystarczy ugotować fasolę w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego bułkę tartą. Na koniec wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek (kilka ząbków w zupełności wystarczy). Proste i pyszne danie dla całej rodziny.

Z tuńczykiem i sosem sojowym

To nieco bardziej złożony przepis kulinarny. Potrzebne będą następujące składniki: ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, cukier, pół szklanki bulionu mięsnego. Na paleni podsmażamy na oleju czosnek i tuńczyka. Następnie dodajemy fasolę, cukier, sól, pieprz i sos sojowy. Mieszamy, by na koniec wrzucić fasolkę. Smażymy kilka minut (ok. 5 min), aż potrawa stanie się miękka. Wlewamy bulion i dusimy ok. 3 min.

Z pesto

Fasolką szparagowa dobrze smakuje z ulubionym pesto. Wystarczy ugotowaną fasolkę polać odrobiną masła i dodać na koniec pesto. Pychota.

Z łososiem i szpinakiem

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż stanie się miękka. Odcedzamy i studzimy. Szpinak myjemy i dodajemy do fasolki. Na koniec dodajmy usmażony wcześniej filet z łososia i rozrobiony na mniejsze kawałki. Całość posypujemy pestkami słonecznika i polewamy sosem zrobionym z soku z cytryny, miodu, pieprzu i oliwy z oliwą. W ten sposób mamy gotową sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *