Kuchnia włoska: krewetki na niedzielny obiad

Lubicie owoce morza? Szczerze mówiąc ja i moja rodzina przez długi czas stroniła od tego rodzaju przysmaków. Wszystkie na pół-żywe żyjątka 🙂 wydawały mi się niezbyt atrakcyjną propozycją na niedzielny obiad. Aż nie spróbowałam krewetek z makaronem i czosnkiem. Przepis kulinarny naprawdę prosty, wykonanie szybkie, a smak wyjątkowy. Gorąco polecam i zapraszam!

źródło:pinterest

źródło:pinterest

O tym, że uwielbiam ryby i inne przysmaki morskie, to już wiecie. Tym razem na moim blogu goszczą krewetki. Myślę, że to najbardziej znane i lubiane owoce morza, które mają bardzo delikatne mięso i niezwykle smaczne. Czy wiecie, że krewetki pojawiły się na stole jako pierwsze w kuchni włoskiej i hiszpańskiej? Największą ich zaletą jest wysoka wartość odżywcza. Są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Co więcej, zawierają witaminy z grupy B, są lekkostrawne i smaczne.

Jak je przyrządzić? Jak podawać? Czym przyprawić? Zadanie nie jest takie proste. Wszak krewetki można dodawać do zup, sosów i makaronu. Ja proponuję Wam dziś krewetki smażone. Potrzebujecie następujące składniki: pół kg krewetek tygrysich, 2 ząbki czosnku, ½ makaronu rurki, 4 pomidory, garść rukoli, 3 łyżki masła, sól i pieprz.

Przed smażeniem, krewetki należy starannie umyć i usunąć z nich skorupki. Wszystkie krewetki należy dokładnie osuszyć i poczekać, aż będą gotowe na spotkanie z tłuszczem. W międzyczasie należy posiekać czosnek i ugotować makaron al dente. Na patelni warto rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek. Chwilę potem należy wrzucić krewetki i smażyć przez 15-20 minut na małym ogniu. Wystudzony makaron należy dodać i dusić wszystko jeszcze przez 5 minut. Tak przygotowane danie dobrze smakuje, jeżeli dodamy do niego świeże pomidory i sałatę (proponuję rukolę). Na koniec owoce morza doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *