Kuchnia włoska: farfalle niejedno ma imię

O tym, że lubię eksperymentować z kuchnią włoską wiecie od dawna. Jakoś kuchnia południa przypadła mi do gustu, smaku i serca. Uwielbiam ją za bogactwo warzyw i owoców, makaronów i ryb. To kuchnia lekka, zdrowa i wartościowa. To kuchnia ludzi kochających gotowanie, dobrodziejstwa natury, które można wykorzystać kulinarnie. Dla mnie to kuchnia wciąż odkrywana na nowo. Moja rodzina najbardziej lubi potrawy z makaronu. Dziś kilka słów o fartalle – makaronie idealnym na słodko i słono. Farfalle w odsłonie kulinarnej – zapraszam!

Farfalle to makaron w kształcie kokardek. Jest już tak popularny w Polsce, że znajdziecie go w każdym sklepie obok polskiego makaronu nitki – kupowanego do rosołu. Włoski makaron jest świetny do przygotowania dań zapiekanych z warzywami, kurczakiem, serem i owocami morza. Równie dobrze smakuje z dżemem lub owocami (to propozycja dla małych niejadków lubujących się w słodkościach).

Dziś mam dla Was przepis kulinarny kuchni włoskiej: makaron farfalle z wędzonym łososiem, szpinakiem i serkiem śmietanowym. Potrzebujecie tylko następujące artykuły spożywcze: 300 gram makaronu, 200 gram ryby wędzonej (najlepszy będzie oczywiście łosoś norweski), 4 pomidory koktajlowe, odrobina parmezanu, 2 serki śmietanowe, sól oraz pieprz. Wykonanie makaronu al dente.  Szpinak podsmażamy na patelni i dorzucamy do niego pomidory. Odstawiamy na minutę. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wrzucamy do niego makaron i rozdrobnionego łososia wraz ze szpinakiem i pomidorami. Zapiekamy wraz z serkiem śmietanowym. Serwujemy z parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Szybkie, lekkie i smaczne danie pokochała cała rodzina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *