Kuchnia polska na Wigilię

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. W związku z powyższym planuję już świąteczne menu. Na moim stole zawsze znajdzie się miejsce dla potraw tradycyjnych, które przygotowane są w moim domu z dziada pradziada. W tym roku po raz pierwszy zaserwuje najbliższym łososia. Do tej pory w Wigilię spożywaliśmy tylko dwie ryby – karpia i śledzie. Zwykle na kilka dni sięgam do książki mojej babci zawierające sprawdzone przepisy kuchni polskiej. Sprawdźcie co w tym roku zamierzam przygotować na kolacje wigilijną.

W sobotę wybieram się do hurtowni spożywczej po smaczne i świeże ryby. Zamierzam kupić litrowy pojemnik płatów śledziowych w solonej zalewie, filety z łososia oraz karpia. W moim domu karpia je się tylko na Wigilię. Smażony na patelni w panierce smakuje wszystkim. Drugą popularną rybą jest śledź, który przyrządzam „po węgiersku” , „po wiejsku” i „po żydowsku”. Planuję także zrobić łososia ze szpinakiem smażonym w sosie śmietanowym. Jeśli chodzi o inne potrawy, stawiam na tradycjonalizm. Najpierw podaję barszcz z uszkami, następnie ryby, a później kapustę z grzybami. Na wigilijnym stole nie zabraknie również pierogów z kapustą oraz kutii. W moich stronach panuje zwyczaj rzucania kutią w stronę sufitu. Jeżeli potrawa przyklei się do tej części pokoju, będziemy mieli szczęście przez cały rok. Na Wigilię przyrządzam kompot z suszu, na który składają się jabłka, śliwki oraz gruszki. Jeżeli chodzi o desery, na pewno znajdę czas, aby upiec piernik i makowiec – ciasta, które lubi cała moja rodzina.

Kuchnia polska obfituje w Wigilię potrawami z kapusty. W niektórych domach robi się także łazanki z grzybami, bigos oraz kapustę wigilijną z grochem. W przepisach mojej babci znajduje się wiele ciast z makiem, smażonymi owocami oraz rybami. Najbardziej lubię strucle z makiem i jabłkiem posypanym cynamonem. A Wy jakie potrawy robicie na wigilijny wieczór?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *