Krem z porów: tani przepis na zupę

Szukacie pomysłu na rozgrzewającą zupę, którą ugotujecie w kilkanaście minut i nie wydacie na nią więcej niż 10 złotych? Mam dla Was propozycję: krem z porów i ziemniaków. Brzmi pospolicie. Ale jak smakuje? Musicie wypróbować? Dlaczego? Bo ten przepis kulinarny jest bardzo prosty, a efekt jest zadziwiający – zupa wygląda świetnie, je ją każda osoba z mojej rodziny (o dziwo: dzieci też!).

Przed Wami POR. W polskiej kuchni jest ceniony za walory smakowe. Wystarczy dodać go odrobinę do sałatki, surówki, rosołu lub zupy, by czuć pora w rzeczy samej. Niewiele z Was wie, że por, tak samo, jak cebula czy jest krewny – szczypiorek, zawiera mangan (pierwiastek, którego jak ma lekarstwo jest w codziennym pożywieniu). Dlatego właśnie dziś przyszła pora na PORA. Ponadto uważa się, że por może pomóc przy obniżeniu stężenia złego cholesterolu.

Zupa porowa to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za surowym smakiem tego warzywa. Z dodatkiem ziemniaków i w postaci kremu smakuje rewelacyjnie. A oto przepis.

Składniki:

1 duży por,

5 ziemniaków,

2 łyżki masła,

2 łyżki śmietany do zup i sosów,

sól,

pieprz,

natka pietruszki,

1/2 łyżeczki suszonego majeranku,

1/2 łyżeczki suszonego tymianku,

4 szklanki wywaru z rosołu.

Przygotowanie zaczynamy od warzyw. Pora należy umyć i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pora na małym ogniu przez kilka minut (maksymalnie 3 minuty). W tym czasie można obrać ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa również należy pokroić w kostkę i dodać do garnka z porami. Wszystko zalać rosołem i gotować przez 20 minut. Wystudzoną zupę należy zmiksować za pomocą blendera. Na koniec pogotować jeszcze przez 5 minut, dodając przyprawy i śmietanę. Zupę warto podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *