Koktajl z czarnej porzeczki

Czas na czerwoną porzeczkę uważam za otwarty. I choć ceny owoców na rynku nie należą do najniższych, nie wyobrażam sobie lata bez smaku porzeczki, zwłaszcza na śniadanie lub po prostu dla orzeźwienia w upalne dni. Porzeczkę kocham miłością bezgraniczną i jeżeli mam tylko taką możliwość, mrożę owoce na zimę. Uwielbiam ten owoc za jego właściwości zdrowotne, bo jest on kopalnią cennych witamin i minerałów.

Co kryje w sobie porzeczka?

Czerwone porzeczki mają dużą ilość potasu, zatem są pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego. W skład tych owoców wchodzi również witamina PP, która reguluje poziom cholesterolu we krwi.  Znajdziemy w nich również kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A, wapń, magnez i żelazo. Nie wiem czy wiecie, że spożywając regularnie porzeczki, dostarczamy do organizmu niektóre mikroelementy, takie jak bor, jod i mangan. Ponadto barwo dodać, że czerwone porzeczki są bogate w pektyny, które wspomagają pracę jelit i regulują proces wypróżniania się. Dużą zaletą czerwonych porzeczek jest zawartość witaminy C, która ma właściwości wspomagające naturalną obronę przed infekcjami. Witamina C wzmacnia również naczynia krwionośne.

źródło: http://kblog.lunchboxbunch.com

źródło: http://kblog.lunchboxbunch.com

Koktajl z czarnej porzeczki – przepis

Nie wyobrażam sobie lata bez koktajli. Są ze mną każdego dnia. Rano dodają energii i stawiają na nogi, w południe – orzeźwiają i nawadniają, wieczorem – sycą i zastępują węglowodanową lub białkową kolację.  Smoothie w lecie jest zawsze dobrym pomysłem na drugi śniadanie do pracy, zabrane w bidon i wstawione do lodówki będzie najlepszym kąskiem dodającym energii.

Z porzeczach również możecie przygotować gęsty i sycący koktajl – w sam raz na letnie dni.  Trochę kwaskowaty jest idealny na wakacje. Oto przepis.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych czarnych porzeczek,
  • 400 ml kefiru,
  • kilka kostek lodu,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Owoce starannie obieramy z szypułek i dokładnie płuczemy. Wrzucamy do kielicha z blendera, dolewamy kefir i cukier. Bardzo dokładnie miksujemy przez około 4 minuty. Koktajl  wkładamy do lodówki i pijemy schłodzony.

Jeżeli chcemy, aby porzeczkowy napój był bardziej sycący, wystarczy wsypać do niego 2-3 łyżki siemienia lnianego (wcześniej namoczonego) lub płatków owsianych. Takie pożywne smoothie świetnie smakuje podane na śniadanie jako alternatywa dla kanapek, które po jakimś czasie normalnie się nudzą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *