Kawa mrożona o poranku

Kiedy zaczyna robić się naprawdę gorąco, robimy wszystko, aby się szybko ochłodzić. W tym czasie gorąca mała czarna nie smakuje jak dobrze jak zawsze. Orzeźwiająca i zimna kawa wydaje się być najlepszą alternatywą dla osób, które pragną umilić sobie czas spędzony w pracy czy w domu. Kawa na zimno naprawdę stawia na nogi. To najlepszy sposób na rozpoczęcie zarówno letniego poranka, jak i dodanie energii w upalny dzień. Poniżej znajdziecie kilka przepisów: jak przygotować mroźną kawę.


Nie wiem czy wiecie, że kawa mrożona ma swój początek w Grecji. Mieszkańcy tego kraju upodobali sobie ice coffee o poranku. Podobno taka kawa to zastrzyk energii, ogromne pobudzenie i pewna dawna orzeźwienia. Ice coffee Grecy piją z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Pierwszy pomysł na kawę w lecie zawiera takie składniki oraz zmiksowane owoce (polecam truskawki, morele i wiśnie).

kawa mrożona (źródło:pinterest)

kawa mrożona (źródło:pinterest)

Składniki:
– 2 łyżeczki kawy mielonej (najlepsza będzie kawa Jacobs),
– pół szklanki cukru,
– lód,
– świeże owoce.
Potrzebny będzie także shaker.

Przygotowanie:
Wodę, lód, kawę Jacobs i cukier mieszamy w shakerze przez 30 sekund. Kiedy powstanie piana wlewamy kawę do szklanki (do połowy wypełnionej lodem). Na koniec możemy dodać odrobinę mleka do smaku i oczywiście owoce. Gotowe!

Kawa na zimno jest również przepyszna z musem truskawkowym i kulką lodów waniliowych.

Składniki:
– 12 truskawek,
– 6 kostek lodu,
– 1 kulka lodów waniliowych,
– 1 łyżka cukru,
– 200 mln mleka,
– 1 szklanka zaparzonej kawy Tchibo.

Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie musu. Truskawki należy zmiksować z łyżką cukru i dwoma łyżkami wody. Do wysokiej deserowej szklanki wlać mus i wrzucić kostkę lodu. Następnie należy delikatnie uzupełnić szklankę zimnym i słodkim mlekiem (powinno lać się po ściance, aby warstwa musy nie zmieszała się z mlekiem). Na koniec wlewamy kawę. Powstanie ostatnia warstwa, do której powinno się dodać lody waniliowe i lód. Smaczego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *