Kaszotto z warzywami i kurczakiem

Lubicie kaszę gryczaną? Ja uwielbiam i nie wyobrażam sobie miesiąca bez tego produktu w jadłospisie. Mam wrażenie, że coraz więcej osób przekonuje się do kaszy i przygotowuje z niej różnorodne potrawy. Dziś na tapecie będzie kaszotto – polska wersja risotto, w którym zamiast ryżu znajduje się krótkoziarnista kasza gryczana oraz świeże warzywa i aromatyczny kurczak. To świetny pomysł na sycący obiad – nie tylko na jesień i zimę. Kaszę warto jeść przez cały rok!

źródło: http://jedzmy-zdrowo.pl

źródło: http://jedzmy-zdrowo.pl

Ten jednogarkowy przepis kuchni polskiej zyskuje coraz więcej zwolenników. Niewielkim nakładem sił i środków finansowych można przygotować smaczny obiad. Nie trzeba stale mieszać i dużo czasu poświęcać na gotowanie. Gdy pokroimy wszystkie składniki i ugotujemy kaszę, wystarczy wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu. Przygotowując kaszotto, możemy lepiej wydobyć smak kaszy, który nie wszystkim smakuje w wydaniu saute.

Składniki:

– 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej,

– 2 średnie papryki czerwone,

– 1 duża cebula,

– 1 ząbek czosnku,

– 1 średnia pierś z kurczaka,

– 1 cukinia,

– 2 pomidory,

– 1 papryczka chili,

– odrobina oliwy z oliwek,

– 2 łyżeczki ziół prowansalskich,

– szczypta soli,

– szczypta papryki słodkiej,

– szczypta papryki ostrej,

– kurkuma,

– bulion warzywny,

– szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w paski i marynujemy przez 15 minut w marynacie wykonanej z następujących przypraw: papryki słodkiej,  papryki ostrej, kurkumy i oliwy z oliwek. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych, a pomidory obieramy ze skórki. Cukinię nie obieramy. Mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (najpierw cebulę, później: paprykę, cukinię i pomidory). Kaszę zalewamy bulionem w drugim naczyniu. Gdy ziarna zaczną kleić się do siebie, kasza będzie miękka, dodajemy warzywa uduszone wcześniej na patelni. Pamiętajmy, by danie mieszać od czasu do czasu. Dusimy pod przykryciem przez ok. 7 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.  Kaszotto z kurczakiem i warzywami może udekorować świeżym szczypiorkiem. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *