Kasze wracają do łask. I całe szczęście! W końcu są takie zdrowe! Polecam wszystkim jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Dobrze smakują z warzywami. Dziś szybki przepis kulinarny na jedną z najzdrowszych z kasz – kaszę jęczmienną podawaną na ciepło z dodatkiem kilku warzyw.
Kasze mogą byś doskonałym dodatkiem do mięs lub stanowić samodzielne danie. Doprawione solą i pieprzem smakują wyśmienicie. Nie potrzebują kompozycji wielu przypraw, by nadać im wyrazistości. Kasza jęczmienna jest bardzo delikatna, ale i syta. Podana z ulubionymi warzywami jest zdrowym daniem dla całej rodziny. A oto składniki:
szklanka kaszy,
2 duże marchewki,
2 średnie cebule,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 mała cukinia,
sól,
pieprz,
masło.
Warzywa należy umyć i pokroić na małą kostkę. W garnku przygotować bulion. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić do niego cebulę – zeszklić odrobinę. Dodać pozostałe warzywa, wsypać sól, pieprz. Smażyć przez ok. 5 minut. Kaszę opłukać i wsypać do wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Należy uważać, by kasza nie przypaliła się do garnka. Kaszę można gotować również w bulionie warzywnym (ziarna powinny wchłonąć cały płyn). Na koniec dodać podsmażone na patelni warzywa. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 5 minu