Czasami mam ochotę zjeść na obiad jakiegoś fast fooda. Macie podobnie? Kto powiedział, że fast foody muszą być niezdrowe, zwłaszcza gdy przygotujemy je od początku do końca w zaciszu własnej kuchni. Myślę, że tego typu jedzenie możemy konsumować bez wyrzutów sumienia. Dziś zapraszam na domowe hamburgery.
Oto przepis na osiem hamburgerów.
Potrzebujecie:
- 8 bułek do hamburgerów (polecam własny wypiek – przepis znajdziecie na moim blogu);możecie kupić również gotowe bułeczki w jakiś markecie (są bardzo mięciutkie i smaczne);
- żółty ser pokrojony na plastry,
- cebula czerwona i biała pokrojona w piórka,
- ogórki konserwowe,
- sałata lodowa,
- 500 gramów mięsa mielonego z łopatki,
- 1 jajko,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz,
- oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności smażymy wołowinę. Najpierw jednak należy czosnek przepuścić przez praskę, cebulę pokroić na drobne kawałki. Dodać do mięsa jajko, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy oraz cebulę i odrobinę wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso należy wymieszać ręcznie i zrobić kotlety. Warto pamiętać, że podczas grillowania lub smażenia mogą się nieco skurczyć.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie burgerów. Najpierw bułkę kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Obie połówki następnie smarujemy sosami (ketchup, musztarda lub salsa). Bułkę napełniamy dodatkami (liść sałaty, ogórki konserwowe, cebula i żółty ser). Na koniec możemy podpiec w piekarniku przez dwie minuty. Smacznego!
Aby domowe hamburgery smakowały wszystkim, warto przygotować różne warianty, np. z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego, ketchupu czy musztardy. Faktem jest to, że to od rodzaju dipu zależy efekt końcowy.