Jak zrobić domowe hamburgery?

Czasami mam ochotę zjeść na obiad jakiegoś fast fooda. Macie podobnie? Kto powiedział, że fast foody muszą być niezdrowe, zwłaszcza gdy przygotujemy je od początku do końca w zaciszu własnej kuchni. Myślę, że tego typu jedzenie możemy konsumować bez wyrzutów sumienia. Dziś zapraszam na domowe hamburgery.

Oto przepis na osiem hamburgerów.

Potrzebujecie:

  • 8 bułek do hamburgerów (polecam własny wypiek – przepis znajdziecie na moim blogu);możecie kupić również gotowe bułeczki w jakiś markecie (są bardzo mięciutkie i smaczne);
  • żółty ser pokrojony na plastry,
  • cebula czerwona i biała pokrojona w piórka,
  • ogórki konserwowe,
  • sałata lodowa,
  • 500 gramów mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności smażymy wołowinę. Najpierw jednak należy czosnek przepuścić przez praskę, cebulę pokroić na drobne kawałki. Dodać do mięsa jajko, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy oraz cebulę i odrobinę wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso należy wymieszać ręcznie i zrobić kotlety. Warto pamiętać, że podczas grillowania lub smażenia mogą się nieco skurczyć.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie burgerów. Najpierw bułkę kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Obie połówki następnie smarujemy sosami (ketchup, musztarda lub salsa). Bułkę napełniamy dodatkami (liść sałaty, ogórki konserwowe, cebula i żółty ser). Na koniec możemy podpiec w piekarniku przez dwie minuty. Smacznego!

Aby domowe hamburgery smakowały wszystkim, warto przygotować różne warianty, np. z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego, ketchupu czy musztardy. Faktem jest to, że to od rodzaju dipu zależy efekt końcowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *