Hot dogi w cieście francuskim

Kto raz spróbował świeżo upieczonego ciasta francuskiego, ten będzie wracał do jego smaku bez końca. Ciasto francuskie idealnie sprawdza się do przygotowania dań na ciepło i na zimno. Może być składnikiem deserów i słonych przystawek, jest idealne do naleśników i tart warzywnych. Ciasto francuskie dobrze łączy się smakowe z łososiem i dorszem. Jego niesamowita chrupkość i lekkość sprawia, że dobrze smakuje z parówką, stając się a’la bułką do hot dogów.

Parówki w cieście francuskim to idealny pomysł na imprezową przekąskę, bo dobrze smakują podane na gorąco. A jeżeli poleżą trochę na talerzu, nie musimy biegać do kuchni, aby je podgrzać w kuchence mikrofalowej, bo parówki na zimno są równie wyborne. Kto by pomyślał, że takie szybkie hot dogi mogą pieścić podniebienie i dużych i małych. Szczególnie dzieci uwielbiają takie połączenie parówki i ciasta. Przystawka jest bardzo sycąca, smaczna i pycha, jeżeli podamy ją z domowym sosem.

pinterest

pinterest

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
8 parówek z mięsa wysokiej jakości,
2 łyżki mleka,
ketchup pikantny.

Przygotowanie:
Bułki do hot dogów w postaci ciasta przygotowuje się w tempie ekspresowym. Naszym zadaniem jest jedynie rozłożyć starannie ciasto i podzielić je na równe prostokąty. Jeżeli chcemy piec parówkę w całości w cieście, warto przymierzyć jej długość do długości naszego prostokąta. W tym czasie możemy już nagrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto warto posmarować ketchupem pikantnym i posypać odrobiną sera żółtego. Zawijamy w nie parówki i wkładamy do piekarnika (dobrze jest wcześniej posmarować z wierzchu ciasto mlekiem). Do parówek możemy przygotować sos czosnkowy (przepis znajdziecie tutaj).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *