Guacamole – zdrowa pasta z awokado

Awokado to owoc zaliczany przez dietetyków do kategorii superfoods, produktów które powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Jedząc je codziennie można zapobiec cukrzycy, nowotworom i chorobom serca. Awokado ma w swoim składzie wyjątkowo cenne substancje, m.in. kwas oleinowy, likopen, potas, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i E. Ten zielony owoc warto spożywać przynajmniej raz w tygodniu. Dla tych, którzy do tej pory nie mogą przekonać się do awokado w postaci pokrojonej w sałatce lub na kanapce, mam przepis na bardzo dobrą i smaczną pastę meksykańską – guacamole.

 Guacamole to rodzaj dipu podawanego na zimno. Tę zieloną pastę serwuje się do potraw ciepłych, np. do grillowanego kurczaka oraz do dań podawanych na zimno, np. świeżych warzyw. Guacamole można zajadać także z chrupkim pieczywem. Dobre guacamole to dodatek do kanapek, tostów, nachosów. Sprawdzi się jako pasta na śniadanie lub w postaci przystawki do nachosów na imprezie.

Składniki do przygotowania zielonej pasty:

  • 1 duże, dojrzałe awokado,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny lub limonki,
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • łyżeczka świeżej kolendry.

 Guacamole krok po kroku

źródło: http://mylatinatable.com/homemade-mexican-guacamole/

źródło: http://mylatinatable.com/homemade-mexican-guacamole/

Awokado obieramy ze skórki i przecinamy na pół. Wyjmujemy pestkę. Miąższ powinien być bardzo miękki o konsystencji masła. Awokado przekładamy do miseczki i skraplamy świeżym sokiem wyciśniętym z cytrusa, dzięki temu nasz owoc nie ściemnieje i zachowa swój zielony kolor. Owoc ucieramy widelcem lub bledujemy. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy pozostałe składniki, tj. cebulę pokrojoną w kostkę, pieprz, sól, kolendrę, czosnek. Mieszamy pastę i mamy gotowe guacamole.

Uwaga! Aby urozmaicić smak pasty, warto dodać do niej pomidory pokrojone w kostkę. Świetnym dodatkiem do takiej pasty będzie również natka pietruszki. Aby smak był bardziej meksykański, polecam dodać do pasty papryczkę chili.

Ważne jest to, aby pastę z awokado zjeść zaraz po przygotowaniu, gdyż nie można jej zbyt długo przechowywać w lodówce, bo straci swój apetyczny kolor.

Kiedy awokado jest dojrzałe?

Najważniejszym składnikiem guacamole jest awokado. Owoc musi być dojrzały i miękki. Jak rozpoznać w sklepie dojrzałe awokado? Gotowy do spożycia owoc ma ciemnozieloną skórkę, choć niektóre odmiany importowane do Polski mają również skórkę jasnozieloną, zatem nie do końca jej kolor jest wyznacznikiem dojrzałości. Jest na awokado sposób. Wystarczy przycisnąć skórkę palcami – dojrzały owoc jest miękki i sprężysty, zatem po dotknięciu skórka powinna powrócić do wcześniejszego kształtu. Jeżeli kupicie niedojrzałe awokado, to warto położyć je w kuchni na parapecie, po kilku dniach stanie się miękkie i gotowe do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *