Grzaniec z kawy na jesienne pobudzenie

Bez kawy nie wyobrażamy sobie poranka. To idealny napój na pobudzenie organizmu do działania, poprawę koncentracji, podnoszenie poziomu hormonów szczęścia w organizmie oraz rozgrzewający napar na jesienne dni. Kofeina zawarta w małej czarnej działa jak napój energetyzujący. Ponadto poprawia nam humor i dodaje sił w pokonywaniu wielu trudności. Alternatywą dla porannej kawy może być kawowy grzaniec z koniakiem i mandarynką. Gorąco polecam zamiast klasycznego espresso lub kawy po „turecku”.

Czego potrzebujemy?
rioba-gastronomie-hotele-plPodstawą grzańca jest dobra kawa. Polecam wszystkim kawę ziarnistą Rioba Gold. Świetnie sprawdza się do parzenia espresso. Ma nieskazitelny aromat i łagodny smak. To wyjątkowa kawa dla nietuzinkowych smakoszy. Ziarna kawy pochodzą z najszlachetniejszych gatunków środkowoamerykańskich.koniak-gastronomie-hotele-pl Kawę kupimy m.in. w hurtowni spożywczej Makro Cash& Carry. Do przygotowania grzańca potrzebujesz również: laskę cynamonu, kilka goździków, 40 mln koniaku, cztery duże mandarynki.

Robimy kawowy grzaniec
Najpierw starannie parzymy owoce i kroimy na połówki. Z trzech mandarynek wyciskamy sok, jedną mandarynkę zostawiamy do ozdobienia filiżanki i nadania aromatu. Następnie parzymy kawę. Później wlewamy czarny napój do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Dosypujemy do kawy goździki i cynamon. Następnie dodajemy koniak i sok z mandarynek. Wszystko mieszamy. Po minucie wlewamy gotowy napój do ulubionego kubka i przyozdabiamy kawałkiem mandarynki. Posypujemy cynamonem. Czas przygotowania grzańca kawowego to zaledwie 10 minut. Miłego poranka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *