Francuskie popołudnie z tartą cytrynową

Tarte au citron – to francuska nazwa tarty cytrynowej. To słodkość jedyna w swoim rodzaju, bo z lekką nutą kwaskowości i domieszką kruchego ciasta. Ponadto to ciasto, które przygotujecie w pół godziny. Poznaliście już dwa przepisy na tartę cytrynową. Tym razem podzielę się z Wami nowym przepisem wedle francuskiej receptury. Sprawdzony przepis kulinarny podobno cieszy się uznaniem wśród restauratorów oferującym gościom prawdziwie francuskie przysmaki.

Składniki na ciasto:

– 400 g mąki,
– 300 g masła,
-100 g cukru pudru,
– 2 żółtka,
-szczypta soli.

Składniki na krem cytrynowy:

– 200 ml śmietany kremówki (36%),
-6 jajek,
-3 łyżeczki mąki pszennej,
– sok z czterech cytryn,
-skórka z cytryny.

Przygotowanie tarty:

Należy przesiać mąkę i cukier, by później dodać do niej zimne masło (kawałek po kawałku). Następnie należy dodać żółtka oraz szczyptę soli i w dość szybkim i energicznym tempie zagnieść ciasto. Gładkie ciasto warto zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut. W tym czasie można przygotować formę na tartę cytrynową. Ja zawsze smaruję masłem i wysypują kaszą manną. Gdy ciasto schłodzi się w lodówce, wykładam na formę, pamiętając o sformowaniu wysokich brzegów. Piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed pieczeniem układam folię na ciasto, aby zapobiec zdeformowaniu się spodu.

Przygotowanie kremu cytrynowego zajmie wam około 10 minut. Wystarczy za pomocą miksera połączyć śmietanę kremówkę z sokiem z cytryny. Następnie dodać jajka i mąkę pszenną. Krem powinien mieć postać musu. Wylewam go na podpieczone ciasto i piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Tartę cytrynową podaję schłodzoną w lodówce. Krem zawsze posypuję cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *