Francuski kremowy deser na niedzielne popołudnie

Nie wyobrażam sobie niedzieli bez deseru. W sobotę zazwyczaj znajduję czas, aby przygotować słodkie co nieco na świąteczny dzień. Ostatnio miałam ochotę na kremowy deser jajeczny. W starej książce kucharskiej znalazłam krem brulee – przepis na arystokratyczną pyszność, która kilka wieków temu królowała na francuskich przyjęciach. Krem brulee to prosty, delikatny i smaczny deser, który mogę jeść bez końca…

Pierwsze przepisy na krem brulee pojawiły się w książkach kucharskich z XVII wieku. Deser królowałam na dworach arystokracji w postaci schłodzonego koktajlu. Niegdyś był przygotowywany tylko na bazie kremu z jaj, śmietany, cukru. Obecnie, cukiernicy udoskonali klasyczny krem brulee, dodając do niego aromat waniliowy. Krem pokryty jest skarmelizowanym cukrem, tworzącym skorupkę.

Poniżej polecam sprawdzony przepis na krem brulee:

Składniki:
– 500 ml śmietany kremówki (36%),

pinterest

pinterest

– 100 ml mleka,
– 4 żółtka,
– 50 gram cukru,
– 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie kremu:
W misce mieszamy żółtka i cukier. Następnie przygotowujemy foremki, wkładamy je do żaroodpornego naczynia na kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do żółtek śmietany oraz mleka i podgrzanie. Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Masę przelewamy do ciepłym foremek. Pieczemy przez 45 minut. Po wystygnięciu wstawiamy krem do lodówki na 3 godziny. Krem brulee będzie gotowy, kiedy każdą porcję posypiemy brązowym cukrem skarmelizowanym przy pomocy piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *