Dziś wieczór z dynią…

Koniec października to dobry czas, aby poeksperymentować w kuchni z dynią – nie tylko z okazji Halloween. Jakoś nie ma w zwyczaju przygotowywania z dyni płonących lampionów i wystawiania ich na parapecie. Chodzi mi raczej o wykorzystanie nasion, które „gnieżdżą się” w wielkim pomarańczowym warzywie. Dzisiaj kilka praktycznych porad na to jak wysuszyć pestki z dyni i do czego mogą nam się przydać w gastronomii?

Dynia – warzywo wielu możliwości

sałatka z pestkami dyni (źródło:pinterest)

sałatka z pestkami dyni (źródło:pinterest)

Zazwyczaj jest tak, że kupujemy wielką pomarańczową dynię w całości. Z miąższu przygotowuję najczęściej zupę-krem (przepis znajdziecie na moim blogu w zakładce przepisy kulinarne). Zupa dyniowa to prawdziwa rozgrzewająca uczta dla mojej rodziny każdej jesieni. Chyba nie muszę was szczególnie przekonywać do tego, że jest świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu kompleksu witamin młodości i mikroelementów. Moja znajoma z dodatkiem dyni robi sernik i piecze ciasto dyniowo-marchewkowe (przepis już mam, sposób wykonania już niebawem na blogu).

Pestki dyni – jak je wysuszyć?

suche pestki z dyni - pomysł na słoną przekąskę (żródło:pinterest)

suche pestki z dyni – pomysł na słoną przekąskę (żródło:pinterest)

Hmm… chyba nie ma lepszej metody na wyjmowanie pestek ze środka dyni jak palcami. Chyba że wy znacie? Następnie układam wszystkie pestki z dyni na sitko i szybko płuczę wszystkie pod bieżącą wodą. Często zdarza się tak, że miąższ „trzyma się” pestek. Wtedy muszę przebrać je ręcznie i obsuwać pestka po pestce z ewentualnych pozostałości. Na koniec pestki z dyni układam na ręczniku lub starej kapie. Po kilku minutach pestki kładę na blachę i wkładam po piekarnika (rozgrzanego do temperatury 100 stopni Celsjusza). Suszę pestki przez minimum 30 minut. Czekam aż wystygną i zamykam je w pojemniku.

Pestki z dyni są zawsze ze mną – i w pracy (zamiast słonych przekąsek) i w kuchni (jako posypka do ciast i dodatek do sałatek – w postaci prażonej).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *