Dorsz w zalewie octowej

Wigilia tuż tuż. Czas pomyśleć o jadłospisie. Z pewnością tego dnia nie zabraknie na moim stole ryb. Doskonale wiecie, jak często ryba gości w mojej kuchni. W te święta staram się przygotować rybę w nieco innej odsłonie. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na dorsza smażonego w cieśnie naleśnikowym serwowanego z octową zalewą warzywną. Danie to jest smaczne, wyraziste i świetnie sprawdza się na świąteczną kolację.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • mąka,
  • mleko,
  • 8 filetów z dorsza,
  • sól,
  • pieprz,
  • 10 ogórków konserwowych,
  • cebula,
  • 6 plastrów marynowanej papryki,
  • 2 szklanki wody,
  • koncentrat pomidorowy,
  • cukier,
  • 8 łyżeczek octu,
  • 6 łyżeczek ketchupu.

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest wykonanie ciasta naleśnikowego. Postępujecie, tak jak w przypadku naleśników: mieszacie ze sobą jajko, odrobinę mleka i mąkę. Ciasto powinno być częste i przypominać te, z którego zwykle robimy gofry. Drugim krokiem jest przygotowanie ryby. Należy ją osolić oraz oprószyć pieprzem, by następnie zanurzyć w cieście naleśnikowym i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć z dwóch stron na oleju roślinnym. Ostatnim krokiem jest wykonanie zalewy. Najpierw należy pokroić warzywa konserwowe w kostkę (paprykę oraz ogórki). Cebulę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wodę należy zagotować, dodać ocet, cukier (2 łyżeczki), sól (1 łyżeczka), ketchup (6 łyżeczek) oraz koncentrat pomidorowy. Zalewę gotować przez 15 minut. Gdy ryba nie będzie gorąca, należy ją wyłożyć do naczynia i posypać warzywami. Na koniec zalać zalewą octową. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *