Dorsz bałtycki – idealna ryba na rodzinny obiad

Dorsz to jedna z najbardziej cenionych ryb w kuchni ze względu na właściwości smakowe. Dorodne, białe i jędrne płaty mięsa prezentuje się okazale na talerzu i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Obiad z dorszem w roli głównej to prawdziwa uczta smaku dla każdej rodziny. Polecam wszystkim dorsza bałtyckiego w migdałach. 

Ryba Bałtyku

pinterest

pinterest

Jako popularna ryba konsumpcyjna, ma znaczący wpływ na rynek rybołówstwa bałtyckiego. W naszym kraju pod nazwą dorsz można spotkać określenia dorsza bałtyckiego, atlantyckiego i pacyficznego. Ta ryba morska żyje w dość zimnych wodach i na głębokości około 500 metrów. W Bałtyku wyróżnić można stado wschodnie i zachodnie.

Dorsz odrywa ostatnio niebagatelne znaczenie w turystyce wędkarskiej.  Z roku na rok zwiększa się spożycie ryb, zatem zapotrzebowanie na dorsza rośnie. Ciągle zapominamy znaczeniu ochrony środowiska naturalnego dla Morza Bałtyckiego.

Przyrządzenie dorsza

W niektórych krajach europejskich dorsz jest używany do produkcji kipfiszy i innych form przetwarzania ryb. Dorsz najlepiej jednak smakuje w postaci świeżej, którą przyrządza się na patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Nic nie zastąpi chrupiącego i złocistego filetu. Zanim jednak przyrządzimy filet w migdałach, warto nauczyć się obróbki świeżej ryby. Należy pamiętać, aby nie pozbawić ryby skóry, która łączy płat mięsa. Dobrze wiedzieć, że filet z ogona jest pozbawiony ości.

Dorsz w migdałach

pinterest

pinterest

Dorsz w migdałach to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny i świetna przekąska dla dzieci-niejadków. Potrzebujemy tylko kilku filetów ryby morskiej, 4, łyżki migdałów, pieprz cytrynowy i olej. Patelnię rozgrzewamy. W tym czasie posypujemy rybę solą i pieprzem cytrynowym. Migdały możemy pomieszać z bułką tartą. Rybę zanurzamy w jajku i posypce migdałowej i wrzucamy na patelnię. Dorsz nie wymaga długiej obróbki termicznej. Po 10-12 minutach możemy zdjąć go z patelni. Dorsz bałtycki ma bardzo delikatny smak. Odradzam podawanie ryby z sosem, polecam z odrobiną oliwy z oliwek i cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *