Domowy hamburger z indyka, czyli fast food w zdrowej odsłonie

Moda na hamburgery wciąż trwa. Co więcej – te amerykańskie fast foody są bardziej rozchwytywane niż tureckie kebaby. Mięso drobiowe w bułce chyba się wszystkim przejadło. Nadeszły czasy slow food. Hamburgery można spotkać w wielu odmianach: rybiej, indyczej, vege, wołowej i drobiowej. Najlepsze hamburgery to jednak te, które zrobimy sobie sami. W końcu zawsze mamy pewność, że mięso jest świeże i pochodzi ze sprawdzonego sklepu. Dziś prezentuję Wam przepis na domowego hamburgera z mięsem z indyka.

O zdrowotnych właściwościach mięsa z indyka wiedzą wszyscy. Kotlety z tego mięsa świetnie smakują dzieciom, ponieważ mają delikatny smak i łagodny aromat. Mięso mielone z indyka dostępne jest w każdym sklepie. Wystarczy przyprawić je papryką słodką, kolendrą, solą i pieprzem, aby smakowało naprawdę dobrze.

Składniki na indycze burgery:

mielone mięso z indyka,

pełnowartościowa bułka,

świeży ogórek,

czerwona cebula,

liść sałaty lodowej,

pomidor,

ketchup,

sól,

pieprz,

zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawiamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą i wszystko mieszamy. Formułujemy kotlety. Na patelnię wlewamy tłuszcz i smażymy z każdej strony kotlety. Warzywa myjemy, kroimy w plastry cebulę, pomidory i ogórki. Bułkę kroimy na dwie równe części i układamy na jednej z nich liść sałaty, kotlet z mięsa oraz warzywa w kolejności według uznania. Na koniec polewamy ketchupem. Warto włożyć hamburgery do piekarnika na maksymalnie 3 minuty i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe do podania hamburgery mogą być alternatywą dla zdrowego śniadania lub kolacji. To zdrowa kompozycja składników niezbędnych do codziennego funkcjonowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *