Domowy cheeseburger – przepis

Weekend majowy w pełni, ale pogoda nie sprzyja tradycyjnemu grillowaniu. Mam dziś wolne, zatem postanowiłam zrobić domowy fast food. Cheeseburger od dawna „chodził mi po głowie”.  Na stronie sklepu Makro, gdzie zwykle moja firma kupuje artykuły spożywcze, znalazłam przepis na cheeseburgera, który zmotywował mnie do poeksperymentowania w kuchni. Domowy cheeseburger smakuje wyśmienicie, moi znajomi byli zachwycenie. Przygotowanie zajęło mi około 45 minut. 

 

Składniki na bułeczkę:

– 1 jajko,

– mały słupek drożdży,

– 2 szklanki mąki żytniej albo pszennej,

– 1 łyżka cukru,

-1/2 łyżki soli,

-3/4 szklanki mleka w proszku,

– 2 łyżki masła roztopionego,

-1/2 szklanki mleka.

Przygotowanie bułki do cheeseburgera:

Do przygotowanej miseczki wlewamy wodę, mleko, roztopione masło i mieszamy. Na koniec dodajemy cukier, drożdże i ponownie mieszamy. Wszystko odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, sól i część mąki. Wyrabiamy ciasto, wsypując powoli resztę mąki. Zagniatamy delikatnie ciasto i przekładamy do miski na 60 minut. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po tym czasie bułki formujemy w dłoniach, spłaszczając je delikatnie i układamy placki na blaszkę, wysmarowaną olejem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Składniki na kotleta do cheeseburgera:

-30 dkg zmielonej polędwicy wołowej,

– przyprawa do mięsa mielonego,

– 1 jajko,

-2 łyżeczki kaszy manny,

– papryka ostra w proszku,

– 4 łyżki ketchupu.

Przygotowanie kotleta:

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać w misce. Następnie robimy płaskie kotlety i smażymy lub grillujemy na niewielkim tłuszczu roślinnym. Osobiście polecam grillowanie.

Inne składniki do cheeseburgera:

– dwa liście sałaty lodowej,

– cebula,

– ogórek konserwowy lub świeży,

-pomidor,

– ketchup, musztarda,

– ser żółty w plastrach lub ser Gouda.

Przygotowanie:

Upieczone bułki kroję na dwie połówki i na jednej z nich układam grillowany kotlet z mięsa wołowego. Następnie daję liść sałaty, dwa kawałki pomidora, ser, kilka plasterków ogórka i drobno pokrojową cebulę (warto ją wcześniej poddusić na patelni). Całość polewam ketchupem i musztardą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *