Domowy cheeseburger – mój przepis na zdrowy fast food

Cheeseburger obok hamburgera i kebaba to najchętniej kupowanym fast food wśród dzieci. Z pewnością niejeden dorosły przyzna się, że bez kilku takich przysmaków nie wyobraża sobie życia. Zwykle jednak tego typu jedzeniem raczymy się w barach szybkiej obsługi, przy chodnikowych budka i restauracjach. Nie zawsze wiemy, co ukrywa w sobie ten ulubiony przysmak. Warto czasami taką przekąskę przygotować naszym dzieciom w domu, zamiast kupować na stacji podczas jazdy samochodem.

Potrzebną będą następujące składniki:

– bułka do cheeseburgera (gotowe bułki do fast foodów kupicie w markecie; może też być zwykłe pieczywo);

-kotlet mielony (możecie przygotować specjalnie kotlety na tą przekąskę lub zamrozić, gdy na obiad były mielone i rozmrozić na potrzeby domowego fast fooda),

– cebula czerwona,

– sałata lodowa,

– ser żółty w plastrach,

– ogórek świeży lub konserwowy,

– pomidor,

– ulubiony sos musztardowy, ketchupowy lub czosnkowy.

Aby przygotować domowy cheeseburger (klik) nie musicie stać kilkadziesiąt minut w kuchni. Wystarczy, że wcześniej przygotujecie wszystkie składniki: umyjecie sałatę, ogórka i pomidora; obierzecie cebulę i pokroicie w piórka.  Bułkę polecam włożyć do rozgrzanego piekarnika, a kawałek mięsa warto podgrzać na patelni, zwłaszcza gdy został wcześniej wyciągnięty z zamrażarki. Ważne jest to, aby bułka i mięso były ciepłe, bo dzięki temu ser szybko się stopnieje. Istotny jest rodzaj sera, jaki wybierzemy do przygotowania przysmaku. Polecam ser w plastrach. Wszystkie składniki układamy na połówkę bułki i polewamy sosem. Tak skomponowany cheeseburger nie zawiera żadnych konserwantów i przede wszystkim wiecie co jecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *