Domowe racuchy aż palce lizać

Przepis na drożdżowe racuchy jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nie będzie przesadą, gdy napiszę, że jeszcze moja prababcia przygotowywała te drożdżowe placki na śniadanie. Pulchniutkie i miękkie w środku racuchy to świetny pomysł na śniadanie na słodko dla całej rodziny. Drożdżowe wypieki uwielbiają szczególnie dzieci, które przesmarowują je ulubioną nutellą lub powidłami. Poniżej przepis mojej prababci 😉

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej,

2 łyżki cukru,

1,5 szklanki mleka,

1 jajko,

30 gram świeżych drożdży,

szczypta soli.

Przygotowanie ciasta:

W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy do mąki sól i mieszamy. Następnie kruszymy drożdże, wsypujemy na mąkę i zasypujemy cukrem. Na koniec zalewamy wymienione składniki ½ szklanki mleka. Wszystko przykrywamy pod ręcznikiem na 20 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce. W ten sposób powstaje rozczyn na racuchy; dodajemy do niego jajko i resztę mleka – mieszamy. Ciasto odstawiamy ponownie na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i zwiększy swoją objętość nawet podwójnie.

Kolejnym krokiem jest smażenie racuchów. Aby ciasto nie kleiło się do rąk podczas formowania racuchów, warto za każdym nabierać je łyżeczką zanurzoną wcześniej w wodzie. Racuchy smażymy z każdej strony na złoty kolor i układamy na talerzu. Gdy nie będą gorące, możemy je przyprószyć cukrem pudrem lub podać na stół, np. z dodatkiem konfitur lub roztopionej czekolady. Różne wariacje smakowe wchodzą w grę, bo miasto drożdżowe smakuje wyśmienicie z wieloma dodatkami. Osobiście najbardziej lubię racuchy w wersji klasycznej, tj. z prażonymi jabłkami.

W kuchni polskiej znajdziemy wiele przepisów, których bazą są ciasto drożdżowe i jabłka w różnej postaci. Owoce te kojarzą się z tym co rodzime, tradycyjne i smaczne, bo dodają do potraw odrobinę kwaskowatości, słodyczy i orzeźwienia. Racuchy z jabłkami to zatem moje must have tej zimy. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *