Domowe przepisy na orzeźwiające napoje na upalne dni

W upały nic nie doda energii i orzeźwi jak domowy odświeżający oraz zdrowy napój. Letnie upały mogą być niebezpieczne, jeżeli zapomnimy o odpowiednim nawodnieniu organizmu.  Gdy za oknem temperatura jest bliska 30 stopni Celsjusza, powinniśmy pić nawet 2,5-3 litrów płynów dziennie. Najlepiej niech to będzie woda średnio- lub wysokozmineralizowana. Jednak nie każdy lubi pić wodę, można także przygotować smaczne napoje na bazie wody z dodatkiem takich naturalnych składników, jak miód, cytryna, mięta i pietruszka oraz koktajle na bazie owoców. Poniżej kilka propozycji.

Lemoniada arbuzowa

źródło: https://www.makro.pl/

źródło: https://www.makro.pl/

Wspaniałą i orzeźwiającą opcją na letnie upały jest lemoniada arbuzowa. Świetnie chłodzi i dodaje energii. Aby ją przygotować potrzebujemy: jednego arbuza oczyszczonego z gniazda nasiennego, kilka kostek lodu i oczywiście blender. Arbuza musimy zmiksować na mus, na koniec wrzucić do masy lód i wszystko wymieszać. Lemoniada już gotowa 🙂 Uwaga! Przepis ten można zmodyfikować, dodając do arbuza sok z ½ cytryny oraz 1 szklankę pomarańczy. Pyszne!

Lemoniada cytrynowo-miętowa

źródło: https://www.makro.pl/

źródło: https://www.makro.pl/

To kolejna propozycja na nawodnienie organizmu, gdy za oknem uporczywe upały. Potrzebne będą takie składniki, jak: mięta pieprzowa, cytryna, pół szklanki cukru trzcinowego, odrobina cynamonu. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2 litry wody i ustawiamy na ogniu. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w kostkę cytrynę oraz 2 gałązki mięty pieprzowej. Na koniec dodajemy cynamon i cukier – czekamy aż składniki te się rozpuszczą. Gdy lemoniada wystygnie, można ją wlać przez sitko do dzbanka, do którego warto wrzucić dodatkowo kilka plasterków świeżej cytryny i nowe listki mięty.

Napój z natki pietruszki, ogórka i cytryny

źródło: pixabay.pl

źródło: pixabay.pl

Ten orzeźwiający napój ma również za zadanie oczyszczanie organizmu z toksyn.  Do przygotowania napoju potrzebne będą takie składniki, jak: cytryna, natka pietruszki i ogórek. Cytrynę bardzo dokładnie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do kielicha blendera. Ogórek również obieramy i kroimy w paski oraz wrzucamy do kielicha.  Natkę pietruszki siekamy nożem i dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy wodą mineralną i blendujemy aż powstanie jednolity napój. Na koniec możemy dosłodzić kilkoma łyżkami naturalnego miodu (maksymalnie 3).

Polecam także różnego rodzaju domowe sorbety owocowe, które świetnie sprawdzą się podczas upałów. Z truskawek, malin, owoców leśnych, śliwek i czereśni – co kto lubi! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *