Dietetyczna sałatka z awokado

Długo szukałam dobrego przepisu na sałatkę z awokado (uwierzcie przetestowałam ich co najmniej trzy). Awokado owoc jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo zdrowy. Możemy go podawać na kilka sposobów, najlepiej smakuje na surowo jako dodatek do sałatek, kanapek, pas i sosów. Mało kto wie, że awokado ma o 35% więcej potasu niż banany. Polacy bardzo chętnie sięgają po owoce egzotyczne, takie jak: banany, cytryny, mandarynki i pomarańcze. Jednak awokado jemy „od święta”, ponieważ to ciągle owoc mało znany w kuchni polskiej.

Zielone masło Azteków

pinterest

pinterest

Awokado było przysmakiem Azteków, nazywali je „masłem Boga” lub „drzewem z jądrem”. Owoc był stosowany jako panaceum na wiele bolączek i skuteczny afrodyzjak. Awokado owoc do dziś jest bardzo ważnym składnikiem diety mieszkańców Ameryki Południowej, którzy cenią go za maślaną konsystencję i właściwości odżywcze.

Pewnie nie wiecie, że awokado znajduje się bardzo dużo witaminy E, która korzystnie wpływa na wiele procesów życiowych, np. neutralizuje wolne rodniki. Owoc dostarcza nam również dużo luteiny i kwasu foliowego. To właśnie dzięki dobroczynnym składnikom awokado opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Istnieją nawet badanie wykazujące, że niektóre składniki odżywcze wchłaniają się lepiej, kiedy są łączone z innymi. Substancje zawarte w awokado są przyswajane przez organizm w znacznie większym stopniu, gdy do owocu dodamy pomidor i oliwę z oliwek.

Sałatka z owocem awokado

pinterest

pinterest

Aby wykonać sałatkę, potrzebujemy następujących składników: mix sałat, 6 pomidorów koktajlowych, ½ awokado, sok z cytryny, oliwa z oliwek, 1 kulka mozarelli. Sałatę wyjemy i układamy na półmisku. Pomidorki kroimy na połówki, a awokado w kostkę (wcześniej wyciągamy pestkę). Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Na koniec całość posypujemy ziołami prowansalskimi i pestkami dyni. Przygotowanie tej wykwintnej sałatki zajmie wam kilka minut.

Jeżeli chcecie wzmocnić organizm po zimie, sałatka z owocem awokado to dobry sposób na dostarczenie do organizmu błonnika, witamin i kwasów tłuszczowych. Awokado mogą jeść kobiety w ciąży i małe dzieci. Dobrze smakuje w postaci kremu na kanapce i toście. Jak widać – owoc możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Zachęcam do kulinarnych eksperymentów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *