Jeżeli szukacie przepisu na lekki deser śmietanowo-truskawkowy, to dobrze trafiliście. Mam dla Was propozycję smakołyka z serkiem mascarpone, białą czekoladą, biszkoptami i kwaśnym musem truskawkowym. Bardzo szybki i prosty deser, przygotowywany bez pieczenia. Może być podawany na zimno, zwłaszcza podczas upalnych dni. Kto się pisze?
Składniki na dwa pucharki deserowe:
– 8 okrągłych biszkoptów,
– 200 gram truskawek,
– cukier trzcinowy do smaku,
– 250 gram serka mascarpone,
– pół tabliczki białej czekolady,
– 150 gram śmietanki kremówki.
Przygotowanie deseru:
Na spodzie w pucharku układamy najpierw okrągłe biszkopty (po 2 na naczynie). Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, pozostawiamy kilka do dekoracji deseru, resztę blenerujemy na mus, który można dosłodzić cukrem trzcinowym. Jeżeli zależy Wam na tym, aby mus był kwaśny, nie dodawajcie cukru. Mus wykładamy na biszkopty, a na truskawki układamy serek mascarpone. Na krem wlewamy wcześniej rozpuszczoną białą czekoladę. Następnie układamy kolejne biszkopty i kolejną warstwę mascarpone. Na wierzch układamy bitą śmietanę (wcześniej należy ubić na sztywno). Na środek deseru kładziemy truskawki. Deser warto schłodzić i podawać w takiej postaci. Gotowe! Gwarantuje Wam, że deser zniknie ze stołu zanim się obejrzycie.