Deser na Dzień Dziecka

Z okazji Dnia Dziecka postanowiłam przygotować swoim pociechom mały deser.  Ponieważ każde dziecko uwielbia słodycze, słodki deser podany przez mamą może być najlepszym prezentem z okazji tego święta. Jeżeli będzie zachwycająco wyglądał, wywoła radość i uśmiech na buziach naszych pociech. Tego dnia powinny czuć się wyjątkowo.

 W zeszłym roku przygotowałam muffinki i udekorowałam je ulubionymi cukierkami. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na tęczowy tort, który otrzymałam od mojej  siostry. Ten kolorowy tort zrobił wrażenie na mojej dwójce. Na jego wypróbowanie załapały się także koleżanki córki ze szkoły. Wszyscy byli zachwyceni.

Składniki na ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 200 gram masła,
  • 180 gram cukru,
  • 5 białek,
  • 3 łyżki margaryny,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 4 barwniki do ciast.

Składniki na krem:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 500 gram serka mascarpone.
  • Przygotowanie:

Najpierw należy wysiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać do tego sodę. Wszystkie składniki na ciasto należy zmiksować na masę, którą należy podzielić na 5 części. Każdą część trzeba odłożyć do miseczki i dodać do niej kolorowy barwnik. Biszkopty należy pić osobno  przez 20 min. w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Masę do tortu wykonuje się bardzo prosto: śmietankę kremówkę ubija się z cukrem pudrem. Na koniec dodaje się serek mascarpone. Biszkopty przekłada się z kremem. Boki oraz wierzch ciasta również należy posmarować kremem. Na koniec można posypać kolorowymi kulkami do dekoracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *