Deser lodowy z owoców

Nie wiem jak w waszych domach, ale u mnie desery lodowe królują na stole wśród letnich smakołyków. Uwielbiam całą gamę kolorystyczną i smakową lodów. Z dodatkiem świeżych owoców, słodkich sosów i odrobiną bitej śmietany – takie desery lodowe mogę jeść bez przerwy. Są doskonałe na letnie upały, możecie wykonać je w kilka minut, wyglądają smakowicie i mogą być idealną estetyczną przekąska dla każdego gościa. Poznajcie mój przepis na sorbet z czerwonych owoców z dodatkiem czekolady Milki. Palce lizać!

Owocowy zawrót głowy

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Czego potrzebujecie do wykonania sorbetu? Nic innego jak świeżych i pachnących owoców (najlepiej prosto z sadu!). Mile widziane są wiśnie, maliny i truskawki (około 600 gram). Na pewno potrzebujecie opakowania lodów waniliowych lub śmietankowych (polecam lody litrowe, bo takie opłacają się najbardziej). Nie możecie zapomnieć o kilku łyżkach cukru (dwie spokojnie wystarczą) i szklance soku z wiśni. Przygotujcie także kilka kostek czekolady Milki do dekoracji.

Szybko, sprawnie i gotowe

Przygotowanie deserów lodowych z owocami zaczynam zwykle od wypłukania i usunięcia szypułek z wiśni i truskawek. Na pewno przyda się blender i mikser. Następnie należy dodać cukier i zmiksować całość. Sok wiśniowy wymieszać trzeba z musem i ponownie zmiksować. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Po godzinie należy wyciągnąć deser i dobrze zamieszać. Później włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Na koniec dodać lody waniliowe i udekorować czekoladą. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *