Czosnkowy sos do pizzy – przepis

Jak już pewnie zauważyliście, modyfikowanie przepisów kulinarnych to moja specjalność. Szczególnie jeśli chodzi o przepisy dotyczące kuchni włoskiej i jedzenia typu fast food. Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się sprawdzony przepis na ciasto do pizzy oraz na sos pomidorowy do pizzy. Dziś dzielę się z Wami własnym przepisem na sos czosnkowy. Pewnie wielu z Was nie wyobraża sobie kawałka pizzy bez tego smacznego i aromatycznego dodatku. Wprawdzie sos czosnkowy pozostawia w buzi średnio przyjemny oddech, wart jest skomponowania go z ciastem i składnikami naszej pizzy. Do dzieła.

jogurt-do-czosnkuSkładniki:

  • dwa duże ząbki czosnku polskiego,
  • mały jogurt naturalny Bakoma,
  • 2 łyżki majonezu Hellmans,
  • zioła prowansalskie,
  • szczypta soli,
  • odrobina pieprzu.

Przygotowanie:
W czasie pieczenia pizzy w piekarniku mamy kilkanaście minut na przygotowanie sosu do pizzy. Najpierw ubieramy warzywa i dusimy przez prasę. Następnie rozgniatamy te kawałki nożem na drewnianej desce do krojenia. Dobrze byłoby, gdyby czosnek miał postać bezgrudkowej miazgi. Następnie przygotowujemy małą miseczkę, w której mieszamy mały jogurt naturalny wraz z dwiema łyżkami majonezu. Następnie dodajemy do tego zioła prowansalskie i zmiażdżony czosnek. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Czosnkowych wrażeń dla wszystkich smakoszów pizzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *