Czekolada na zimno z musem malinowym

Już niedługo lato, robi się coraz bardziej gorąco, a mi po głowie chodzi deser z czekolady i świeżych owoców. Na rynku pojawiły się pierwsze polskie maliny, które stały się inspiracją dla mnie na ten oto zimny deser. Połączenia wedlowskiej czekolady, świeżych malin, bitej śmietany wygląda smakowicie, świetnie pachnie i jest fantazyjne. Gdy za oknem powyżej 25 stopni i macie ochotę na artykuły cukiernicze typu: czekolada, cukierki, polecam wszystkich przygotowanie szybkiego i taniego deseru czekoladowego. Koszt tego przysmaku wynosi około 6 zł. Porcja na 3-4 osoby.

Artykuły spożywcze:

  • 400 mln mleka 3,2%
  • 200 mln śmietany kremówki min. 30%,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej Wedel,
  • 300 dag malin,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • listek melisy do dekoracji.

Przygotowanie czekolady z malinami:
Maliny dokładnie oczyszczamy i przebieramy, starannie myjemy i pozostawiamy na sitku, aby odciekły z wody. Następnie wszystkie owoce przecieramy przez sitko lub ucieramy za pomocą blendera (można kilka owoców pozostawić do dekoracji). Czekoladę Wedel dodajemy do zimnego mleka i doprowadzamy wszystko do wrzenia razem mieszając. Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Przygotowany napój chłodzimy w lodówce. Do pucharku nakładamy na przemian malinowy mus i zimną czekoladę. Deser  chłodzimy w lodówce. Na koniec ozdabiamy owocami i listkiem melisy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *