Czekolada na gorąco z rumem

Niedzielne, zimowe i leniwe popołudnie to dobry czas, aby zjeść małe co nieco w czekoladowym wydaniu. Na rozgrzanie proponuję czekoladę na gorąco z odrobiną alkoholu – napój idealny na długi i mroźny wieczór. Cudowny zapach rumu w połączeniu z lekką nutą cynamonu to idealne wykończenie czekoladowej słodkości. Z dodatkiem bitej śmietany smakuje naprawdę nieziemsko, poprawia nastrój i afirmuje do działania. Polecam wszystkim czekoladoholikom.

Składniki:

  • 100 gram gorzkiej czekolady (polecam Wedel, ponieważ zawiera ponad 70% miazgi kakaowej),
  • 500 mln mleka,
  • dwie łyżeczki cynamonu,
  • trzy łyżki rumu,
  • dwie łyżeczki miodu.

Przygotowanie:
Mleko gotujemy w rondelku i jak tylko zrobi się ciepłe,wrzucamy do niego rozkruszone kawałki czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy cynamon oraz miód, czekamy, aż czekolada się rozpuści. Na koniec wlewamy rum i ponownie mieszamy. Przelewamy napój do filiżanki i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *