Czas na przetwory z papryki: sos słodko-kwaśny do mięsa

Papryka to warzywo, które chętnie jest przetwarzane w kuchni polskiej. W postaci marynowanej, z innymi warzywami lub w formie zmielonej na mus  – papryka  zarówno ta słodka, jak i ostra nadaje się na różne przetwory, które otworzone w zimie pachną latem i świetnie smakują. Może być także ważnym dodatkiem do sosu, który użyjemy do mięsa, makaronu oraz ryżu. Poniżej przepis na słodko-kwaśny sos z papryki, cukinii i pomidorów.

Składniki:

  • 4 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze będą mięsiste odmiany),
  • 1,5 kg cebuli,
  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg marchwi,
  • 1,5 kg papryki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 0,5 szklanki octu 10%,
  • 1 opakowanie liści laurowych,
  • 1 torebka ziela angielskiego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Pomidory należy dokładnie umyć, a następnie naciąć oraz sparzyć wrzątkiem. Potem trzeba obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę również obrać, pokroić w talarki. Paprykę starannie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych oraz pokroić w kostkę. Cukinię także umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę od miseczki. Marchewkę obrać i pokroić w równą kostkę.

Wszystkie powyższe składniki (oprócz czosnku) należy oddzielnie posolić i odstawić na 3 godziny. Przed duszeniem wszystkie warzywa trzeba odcedzić z nadmiaru wody.

Pomidory wraz z cebulą, cukinią, papryka i marchewką wrzucamy do garnka i dusimy około 2 godzin, pamiętając o częstym mieszaniu.  Do zagotowanego sosu dodajemy: cukier, ocet, olej i 5 ziół angielskim i kilka liści laurowych. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Po tym nakładamy do wcześniej wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez kilka minut.

Uwaga! Sos słodko-kwaśny zyska nieco inny smak, jeżeli podczas duszenie warzyw dodamy do niego 2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę. Jeżeli chcemy, aby sos smakował jak chiński, warto dodać do przepisu kilka pędów bambusa.

Domowy sos słodko-kwaśny  świetnie sprawdzi się do makaronu w połączeniu z mięsem mielonym lub kurczakiem. Może by wykorzystany do dania chińskiego lub do domowego leczo. Nie zawiera konserwantów i barwników, jest w 100% naturalny. Polecam! Warto mieć taki sos w swojej kuchennej spiżarni, przyda się nieraz, gdy konieczne będzie przygotowanie czegoś na szybko 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *