Ciasto śliwkowe na kruchym cieście

Wiecie za co kocham lato najbardziej? Za bogactwo świeżych owoców i warzyw! Uwielbiam eksperymentować w kuchni i testować przepisy mojej babci, mamy i przyjaciółki. Wszystko co przygotuję z kolorowych owoców i warzyw jest zdrowe, świeże, pachnące i co najważniejsze – mogę jeść bezkarne, bo dostarcza niewiele kalorii. Istną skarbnicą soli mineralnych i witamin są śliwki. Poznajcie mój przepis na ciasto śliwkowe na kruchym cieście.


Ciasto z owocami to mój ulubiony deser zarówno w lecie, jak i w zimie. Uwielbiam łączyć jego smak z galaretkę, budyniem, śmietaną i dodawać do niego przeróżne składniki: orzechy, cukier puder, mak i inne chrupkie faktury. Najbardziej jednak smakuje mi i całej mojej rodzinie kruche ciasto, bo jest proste, smaczne i idealnie komponuje się z owocami.

Sezon śliwkowy w pełni. Czas przygotować owoce w kruchym cieście. Zatem do dzieła!

Składniki na ciasto:

-2 szkl. mąki,
-1/2 szkl. cukru pudru,
-1/2 łyżki proszku do pieczenia,
-2 żółtka,
-skórki z cytryny,
– 200 g zimnego masła,
-2 białka.

Składniki na kruszonkę:

-3/4 szkl. mąki,
-2/3 szkl. cukru pudru,
-1 opakowanie cukru waniliowego,
-80 g masła.

Przygotowanie:

Najpierw staranie mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem pudrem. Następnie dodajmy pokrojone masło i inne składniki (skórkę z cytryny, żółtka). Zagniatamy ciasto i zawijamy w folię. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Gdy ciasto będzie schłodzone, zaczynamy wałkowanie. Gotowe, rozwałkowane ciasto wkładamy do prostokątnej formy i wykładamy boki. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na cieście układamy śliwki (wcześniej powinny zostać umyte i pokrojone na połówki). Na wierzch ciasta układamy białka ubite ze sztywnej piany.

Pozostaje kruszonka: masło roztapiamy, a mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłym masłem. Wszystko rozcieramy w palcach na grudy. Posypujemy nimi ciasto. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 280 stopni Celsjusza.

Ciasto kruche przypomina te z dzieciństwa, jest niebywale aromatyczne i smaczne. Polecam wszystkim!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *