Ciasto bananowo-czekoladowe

Są smaki bez których nie mogę żyć. Jednym z nich jest czekolada. Ostatnio odkryłam świetny przepis na BEZGLUTENOWE ciasto czekoladowo-bananowe. Jest to wersja fit klasycznego przepisu na ciasto czekoladowe. Nawet kiedy jestem na diecie, nie mogę się oprzeć, by zjeść chociaż jeden kawałek tego przysmaku. Myślę, że mogę śmiało powiedzieć, że to zdrowe słodycze, które można jeść bez skrupułów. Najważniejsze jest to, że znacie jego skład. Co więcej – nie trzeba być cukiernikiem, by upiec ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mleka koksowego,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • szklanka kakao,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania

Ciasto robi się błyskawicznie. Potrzebujecie dobry mikser oraz misę. Banany warto zblendować na lekką papkę. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajko dodać do mleka i rozpuszczonej czekolady. Na koniec wsypać kakao oraz dodać miód. Całość należy miksować do uzyskania jednolitej masy. Ostatnim krokiem jest dodanie sody oczyszczonej. Ciasto wlewa się do formy, którą należy wyłożyć papierem. Piecze się ok. 35 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Ciasto czekoladowe można polać polewą lub podawać z dżemem (najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi oraz porzeczkowymi).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *