Ciastka ziemniaczane

Jeżeli macie dość ziemniaka w kuchni w postaci tradycyjnej, obiadowej i codziennej, koniecznie przeczytajcie dzisiejszy wpis z przepisem na ciasteczka ziemniaczane. Dla wielu z Was ziemniak jest jedynie bulwą świetnie pasującą do dań obiadowych. Otóż nie! Jeżeli do tej pory myśleliście, że ziemniaki można jeść tylko na słono, to byliście w błędzie. Poniżej przepis na ciastka ziemniaczane, który znalazłam na stronie jednej z hurtowni artykułów spożywczych.

Składniki spożywcze

Do przygotowania ciastek ziemniaczanych potrzebujecie około 200 gram surowych ziemniaków oraz 100 gram gotowanych ziemniaków. Należy również kupić śmietanę, gałkę muszkatołową oraz warzywa (marców, seler, por, szczypiorek – wszystko pokrojone w drobną kostkę). Potrzebne będzie także jajko.

Przygotowanie

Surowe ziemniaki należy starannie obrać. Uwaga! Warto czynność tę wykonać za pomocą obieraczki. Jeżeli obieramy ziemniaki nożem, to jest ryzyko, że więcej witamin i soli mineralnych znajdujących się tuż pod skórką może zostać utracone.  Kolejnym krokiem jest tarcie warzyw oraz odsączenie wody. Gotowane ziemniaki należy rozgnieść w maszynce. Oba rodzaje ziemniaków trzeba wymieszać, dodając śmietanę, jajko, sól i pieprz. Na koniec należy dodać pokrojone warzywa i starannie wymieszać . Tak przygotowaną masę ziemniaczaną należy wlać do foremek na ciastka. Piecze się około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Babki ziemniaczane prezentują się efektownie na stole i znikają bardzo szybko, szczególnie gdy wszyscy domownicy plączą się po kuchni.

Przepis na ciastka ziemniaczane wraz ze zdjęciami wykonania poszczególnych etapów znajdziecie na stronie MAKRO.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *