Chrzan na stole wielkanocnym

Dziś publikuję przepis na chrzan wielkanocny. Osobiście nie wyobrażam sobie tych wiosennych świąt bez kremu chrzanowego, ćwikły lub jajek faszerowanych chrzanem. Nie wiem czy wiecie, że w tych białych korzeniach znajduje się samo zdrowie. To naturalny antybiotyk na niektóre codzienne bolączki. To świetny dodatek do mięs, jajek i sałatek.

Zdrowotne właściwości chrzanu

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Starty chrzan warto podawać chorym na grypę i przeziębienie. To skarbnica witaminy C. Ma działanie bakteriostatyczne oraz korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Chrzan warto stosować podczas kataru oraz zapalenia oskrzeli czy zatok. Nie wiem czy wiecie, że ten biały korzeń w postaci kremowej lub startej podany na kanapce lub w sałatce poprawia apetyt. Zatem warto go podawać wszystkim małym niejadkom.

W chrzanie znajdują się także witaminy z grupy B, witamina A oraz magnez, potas, wapń, żelazo, siarka i fosfor, czyli większość mikro- i makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W chrzanie siła.

Przepis na chrzan wielkanocny

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Domowy chrzan jest o wiele bardziej ostrzejszy w smaku niż ten kupiony w sklepie. Z pewnością należy włożyć sporo wysiłku i wylać łez, aby przygotować krem chrzanowy. Oczyszczone i obrane bulwy chrzanowe należy zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Aby konsystencja masy była odpowiednia należy przygotować chrzan na tarce. Następnie powinno się sparzyć go wrzątkiem na sitku. Tak przygotowany chrzan powinno się doprawić sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym z solą i cukrem. Całość należy dokładnie wymieszać. Do chrzanu warto dodać kilka żółtek i majonez. W ten szybki sposób możemy uzyskać krem chrzanowy, który można serwować do wielkanocnych mięs i wędlin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *