Caprese na zapiekanej cukinii

Jeżeli szukacie pomysłu na smaczną i zdrową wegetariańską przystawkę, to mam dla Was propozycję. Zapiekana cukinia z pomidorami i z serem mozzarella to strzał w 10! Nie potrzebujecie dużo składników i czasu na przygotowanie tej lekkostrawnej przystawki. Danie wykonacie w 15 minut łącznie z podpiekaniem w naczyniu.

Składniki:

  • 3 małe cukinie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • ser,
  • oliwa z oliwek,
  • oregano.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Cukinie myjemy, kroimy na dwie części i wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne. Warzywo doprawiamy solą i pieprzem ora oprószamy oregano i kropimy oliwą z oliwek. Czosnek miażdżymy i smarujemy nim cukinie. Pieczemy przez 20 minut. Na podpieczonym warzywie układamy raz pokojonego w plasterki pomidora, raz pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekankę doprawiamy pieprzem i solą. Oprószamy startym serem (polecam parmezan) i wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na 10 minut. Gdy ser się roztopi, wyciągamy danie z piekarnika oraz posypujemy bazylią. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *