A może by tak tarta ze śliwką i kruszonką?

Są przepisy kulinarne, które mimo upływu lat, zmieniania się trendów oraz upodobań smakowych moich domowników nigdy się nie nudzą. Do ich grona z pewnością mogę zaklasyfikować tartę z owocami z dodatkiem kruszonki. Z tego względu, że sezon na owoce powoli dobiega końca, czas przygotować pyszną tartę ze śliwką i cynamonem. Przysmak ten będzie dobrze smakował również z gruszką i jabłkiem. Oto mój sprawdzony przepis.

Składniki na ciasto:

200 dag mąki pszennej,

1/2 kostki margaryny do pieczenia,

1/2 szklanki cukru,

1 jajko,

2 łyżki śmietany,

1 łyżka proszku do pieczenia.

Składniki na kruszonkę:

60 dag mąki pszennej,

60 dag zimnego masła,

60 dag cukru.

Potrzebne będą także owoce (około 1/2 kg śliwek).

Składniki na ciasto należy posiekać nożem na stolnicy i szybko zagnieść. Na 60 minut należy wstawić ciasto do lodówki. Należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Tartę należy wysmarować masłem. Odłożyć około 1/4 ciasta, a resztę wyłożyć do formy, pamiętając, by zrobić około 2 cm brzeg. Ponakłuwane ciasto należy wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut. Następnie śliwki pokrojone na mniejsze kawałki i pozbawione pestek wyłożyć na wystudzone ciasto i posypać kruszonką. Piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Uwaga! Tarta dobrze smakuje przypruszona cukrem pudrem lub z dodatkiem bezy. Możecie także wypróbować ten przysmak na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *