Przepis na krem z dyni

Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na zupę z dyni. Odkryłam w zamrażarce porcję dyni i zatęskniłam za jej smakiem. Postanowiłam zrobić typowo jesienny krem z dyni na wiosenną majówkę.  Przepis kulinarny na krem z dyni mam od babci. Potrawa jest lekkostrawna, delikatna, można ją łączyć z daniami pikantnymi i słodkim. Krem z dyni jest obecny w mojej ulubionej kuchni włoskiej. Poniżej prezentuję sprawdzony przepis na krem z dyni.  Porcja wystarczy na 4 dorosłe osoby.

Składniki:

– 500 gramów dyni,

-2 duże marchewki,

-1 średnia cebula,

– 2 łyżki oliwy,

-2 małe ziemniaki,

-1 litr bulionu warzywnego,

– zioła prowansalskie,

– szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Warzywa myjemy zimną wodą, oczyszczamy i obieramy. Ziemniaki i marchewki kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy w piórka. Następnie podsmażamy cebulę na patelni, tak, aby się zarumieniła. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy marchewkę, ziemniaki i smażymy. Dynię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy około 1 minuty wraz z warzywami. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą bardzo miękkie.  Na koniec zupę z dyni przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki i ewentualnie zabielamy śmietaną. Do zupy świetnie pasują grzanki. SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *