Niedzielne spotkanie z omletem hiszpańskim

I znowu zaczął się weekend, a ja rozpoczęłam go testując kolejne przepisy kulinarne. Kuchnia hiszpańska jest mi nieznana. Od znajomej dostałam przepis na omlet po hiszpańsku – stwierdziłam, że brzmi to co najmniej dziwnie. Ale dlaczego by nie spróbować? Potrawę przygotowałam na śniadanie. Muszę przyznać, że idealnie pasuję na lunch oraz na kolację – najlepiej z dodatkiem dobrego wina, np. półwytrawnego czerwonego i wytrawnego białego… Zatem do dzieła.

Składniki na omlet:
225 kg młodych ziemniaków, pokrojone na małe kawałki,
pomidory koktajlowe (4),
50 gram startego sera,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
olej roślinny,
sól,
cebula,
pieprz,
5 jajek.

Sposób wykonania:
Ziemniaki należy ugotować, aż staną się miękkie. W przygotowanym naczyniu należy roztrzepać jajka i dodać do nich pomidory koktajlowe. Następnie dosypać sól i pieprz, natkę pietruszki i stary ser. Dodać wystygnięte ziemniaki. Wszystkie składniki polecam dokładnie zamieszczać. Na patelni należy zasmażyć cebulę na złoto. Na koniec dodaje się mieszankę z jajkami i smażyć przez pięć minut na małym ogniu. Gdy omlet będzie twardy, a jajko ścięte, przewracamy go na drugą stronę i smażymy. Omlet układamy na talerzy i dzielimy na kilka porcji. Polecam z sosem salsa.

Wszystkim polecam hiszpański omlet – danie jest bardzo sycące, wystarczy dla czteroosobowej rodziny i najważniejsze – szybkie w przygotowaniu. W dziesięć minut będzie gotowe, pod warunkiem, że wcześniej ugotujemy sobie ziemniaki. Ja uwielbiam pomidory, o tej porze roku nie smakują zbyt dobrze, ale w takim omlecie stanowią kropkę nad i.  Taki omlet będę robić jeszcze częściej. Następnym razem spróbuję przepis mojej ciotki, który zawiera także paprykę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *