Pomarańczowy krem do deserów według Kurta Schellera

Niedziela minęła mi na gotowaniu według przepisów kulinarnych Kurta Schellera. W sobotę upiekłam biszkopt, do którego przygotowałam bawarski krem pomarańczowy na podstawie receptury Master Chefa. Kuchnia bawarską, którą inspiruje się Kurt Scheller to nie tylko knedle, roladki z boczku i potrawy z podrobami, to także wytworne desery. Poniżej prezentuję przepis na krem pomarańczowy, który idealnie pasuje jako dodatek do ciast.

Składniki:
200 ml mleka 3%,
200 ml śmietany kremówki,
100 gram cukru,
6 żółtek,
2 pomarańcze,
6 listków żelatyny.

Sposób przygotowania:
Myjemy dokładnie owoce pod ciepłą wodą, obieramy i wyciskamy sok z jednej pomarańczy. Skórkę ścieramy na tarce. Mleko doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Do naczynia wlewamy także śmietanę kremówkę i wrzucamy skórkę z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem do białości w misce. Masę jajeczną zalewamy wrzątkiem (mleko ze śmietaną). Gotujemy na małym ogniu, aż masa uzyska konsystencję musu. Żelatynę rozpuszczamy w rondelku wraz z sokiem z pomarańczy. Przez sito ścieramy jajeczną masę z sokiem pomarańczowym. Krem wstawiamy do lodówki na godzinę.

Krem bawarski idealnie pasuje jako dodatek do biszkoptów w czekoladzie lub deserów lodowych. Możemy go wykorzystać jako masę do tortów. Zdjęcie oraz przepis znalazłam na stronie makro.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *